Personalbil är en förmån som du med ett företag kan erbjuda dina anställda utan att det innebär någon kostnad för dig som arbetsgivare. Att erbjuda personalbil kan därför vara ett enkelt sätt att göra sig attraktiv som arbetsgivare och just nu är det populärare än någonsin att inte själv äga sin bil.
För arbetstagaren innebär förmånen att hen får ut en lägre nettolön i utbyte mot en ny och säker bil, utan att behöva lägga en kontantinsats. Arbetstagaren behöver inte heller bry sig om bilens värdeminskning, servicekostnader, reparationskostnader, försäkringar och vägtrafikskatt eftersom allt det ingår i avtalet för personalbilen.
Personalbilen som förmån består av två delar. Ett bruttolöneavdrag och ett förmånsvärde.
Förmånsvärdet för en specifik tjänstebilsmodell fastställs av Skatteverket och den summan lägger arbetsgivaren på arbetstagarens bruttolön. Därefter drar Skatteverket en inkomstskatt baserat på den totala summan av förmånsvärdet och arbetstagarens bruttolön.
För arbetsgivaren innebär bruttolöneavdraget minskade arbetsgivaravgifter och en lägre bolagsskatt medan arbetstagaren kan finansiera sitt bilägare med oskattade pengar.
Om du använder bilen i tjänsten och kör över 100 mil per år så har du rätt att göra 50 procent avdrag på momsen i samband med deklarationen.