Försäljning

Måndag – Torsdag

08:00 – 18:00

Fredag

08:00 – 17:00

Lördag

10:00 – 14:00

Märkesverkstad

Måndag – Fredag

07:00 – 17:00

Skadeverkstad

Måndag – Torsdag

07:00 – 16:00

Fredag

07:00 – 15:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Stängt

Tidsbokning gäller alla dagar

Allmänverkstad

Måndag – Torsdag

07:00 – 16:00

Fredag

07:00 – 15:00

Lunchstängt 12:00 – 13:00

Stängt

Däckverkstad

Måndag – Fredag

07:00 – 16:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Stängt

Reservdelar

Måndag – Fredag

07:00 – 16:00

Telefontid

08:00 - 16:00

Europcar

Måndag – Fredag

07:00 – 16:00

Lunchstängt 12:00-13:00

Stängt

Avvikande öppettider!

Alla ev avvikande öppettider meddelas av oss på hemsidan som en nyhet! Detta gäller tex helger som påsk, valborg, jul.

Hurra,75 år som hela Umeås bilhandlare!

Ta del av vår resa och lär känna oss närmare

Ifjol fyllde vi 75 år och det vill vi gärna fira med alla er som varit en del av vår 75-åriga resa mellan åren 1944 och 2019. Med dig som köpt och servat din bil hos oss, jobbat hos oss eller stöttat oss på andra sätt. Här delar vi med oss av små glimtar av vår 75-åriga historia – och Umeås bilhistoria – och en öppenhjärtlig intervju med vår vd Mikael och med Anna som är ägare och personbilschef. Dessutom kan du här ta del av våra jubileumserbjudanden som uppdateras löpande. Tack för att du är en del av vår spännande resa!

1944-2019: Vår resa genom Umeås bilhistoria Sjögrens trafik köpte Motorcentralens första lastbil 1949 Se aktuella jubileumserbjudanden

Ett familjeföretag i tredje generationen: Mikael och Anna driver Motorcentralen vidare i pappa Stures anda

När Motorcentralen grundades av John Rickard Ericsson 1944, visste ingen att företaget senare skulle komma att drivas vidare av hans barn och barnbarn. Idag är Motorcentralen ett tredje generationens familjeföretag som drivs av syskonen Mikael och Anna. De berättar om en uppväxt som kretsade kring bilar, rally och familjeföretaget.

Mikael och Anna lekte som små ofta i bilhallen, innan de senare började jobba extra på Motorcentralen. Anna i växeln och Mikael tvättade bilar. Mikael, som idag är vd på Motorcentralen minns särskilt ett tillfälle under uppväxten:

Jag var 5–6 år och blev utslängd från Motorcentralen. Jag berättade för säljaren som slängt ut mig, att min pappa var chef där och säljaren skämdes. Han tog skamset med mig in till pappa och bad om ursäkt. Men pappa bara skrattade, så där så att det bubblade i hela kroppen, och sa att säljaren gjort helt rätt. Om jag var för busig skulle jag inte vara där.

Mikael Ericsson

Hemma runt middagsbordet pratades det om bilar och på helgerna åkte familjen på rallytävlingar. Pappa Sture körde rally och familjen hejade på honom från sidan av banan. Anna sammanfattar barndomen:

Vi levde helt enkelt med bilarna. Vi hade det i blodet. Det var så självklart hemma hos oss. Men bilar var inte allt. Det fanns annat. Jag hade mitt andra hem i stallet och började som 11-åring att tävla i hästhoppning, sen fortsatte jag med det under nästan tjugo års tid.

Anna Ericsson

Mikael som är 10 år äldre än Anna, hade också starka intressen. Han ärvde pappa Stures passion för rally och vann som ung Junior SM i rally vid flera tillfällen. Senare vann han även SM. Åren 1986–1996 levde Mikael som rallyproffs i England och rankades femma eller sexa i världen. När Mikael var 36 år tog dock livet en annan vändning. Karriären tog abrupt slut, då han efter en olycka under tävling tvingades steloperera ryggen.

Mikael återvände hem till Umeå och Motorcentralen, där han tog över driften av Scania. Anna gick under tiden från extrajobb i Motorcentralens växel efter gymnasiet, via universitetsstudier och andra roller i företaget, till att bli servicemarknadschef på personbilssidan.

1999 gick pappa Sture bort efter en tids sjukdom. Det blev det dags för den tredje generationen Ericsson att ta över familjeföretaget. Syskonen Anna, Mikael och Martin fortsatte att utveckla Motorcentralen. 2005 valde Martin att sälja sin del i företaget och sedan dess driver Mikael och Anna Motorcentralen vidare i sin pappas anda. Anna berättar:

Pappa tänkte långsiktigt och även om kärleken till bilar var stark, var kärleken till Umeå starkare. Han värnade om stan och om våra medarbetare. Hans värderingar är lika aktuella nu som då.

Anna Ericsson

Numera är Motorcentralen ett fullserviceföretag som säljer Volkswagen, Audi, Skoda, Volkswagen Transportbilar och Scania. Till verksamheten hör verkstäder, däckhotell och biluthyrning via Europcar. Idag jobbar 170 Umeåbor i företaget och man hoppas på att kunna anställa fler i framtiden.

För några år sedan fick Motorcentralen pris som Årets företagare i Umeå. Det kom som en rolig överraskning för både ledning och personal. Anna berättar:

Det var häftigt! Vi hade under många år jobbat hårt och ihärdigt för att fortsätta växa och utvecklas. Därför var det otroligt roligt när de valde att lyfta och uppmärksamma oss och vårt arbete. Vi var stolta över våra medarbetare och alla här var oerhört stolta och glada för priset.

Anna Ericsson

I en värld där mycket förändras och dessutom i ett rasande tempo, håller förutsättningarna för bilåterförsäljare på att förändras. Vad kommer att krävas för att fortsätta vara en framgångsrik bilåterförsäljare i framtiden? Mikael berättar:

De närmaste tio åren kommer mycket att hända och vi ser det som något spännande snarare än läskigt. Vår strategi är att vara flexibla och lyssna på marknaden för att försöka förstå den. Vi är inte rädda för att prova nya saker och tror aldrig att vi är något bara för att det gått bra fram till idag.

Mikael Ericsson

Anna håller med Mikael och delar hans visioner av den närmaste framtiden. Efter 75 år av bilhistoria i Umeå, har man på Motorcentralen lärt sig en del. Men den viktigaste lärdomen handlar kanske trots allt inte om bilar eller lastbilar. Anna avslutar:

Det är kul att utvecklas! Vår styrka är inte bara den kunskap vi samlat på oss om bilar och lastbilar genom de här 75 åren. Det handlar också mycket om att vi aldrig känner oss klara. Vi kan alltid bli bättre. Det har vi fått med oss från pappa.

Anna Ericsson